Brænde til salg i enheder

Det er svært som brændekunde at gennemskue priserne på brænde.! Spørg derfor altid din brændehandler, hvor meget brænde i stablede rummeter du kan regne med at få, specielt hvis du handler med en brændehandler der sælger brænde i kassemeter. Prisen kan svinge meget, her et lille regne eksempel 1 kassemeter = 0,5 stablet rummeter, 1 skovrummeter = 0,7 stablet rummeter. Pris pr. stablet rummeter ved 575 kr. pr. kassemeter = 575/0,5= 1150,-   Pris pr. stablet rummeter ved 650 kr. pr. skovrummeter = 650/0,7= 928,-

Der er normalt stor forvirring om, hvordan træ opmåles, og om de forskellige enheder og betegnelser. Men det er ikke så kompliceret.

 

Få kævler i kubikmeter!

Skovfolk opmåler det meste træ i kubikmeter. Det er et rummål, der angiver hvor meget træ eller træmasse, en stamme eller kævle indeholder. For sådanne stammer eller kævler måler man i praksis træets diameter på midten samt længden. Ved hjælp af en matematisk formel udregner skovfolket herefter kubikmeterindholdet. F.eks. indeholder en bøgekævle på 65 cm i diameter og 3 meter i længden i alt ca. 1 kubikmeter træ eller træmasse.

Brænde til salg i Vejle – Rummeter 

Hvis en sådan bøgekævle skæres op og flækkes i brænde, vil dette brænde, når det er stablet, fylde mere end 1 kubikmeter. Det vil fylde brutto 1 1/2 – 2 kubikmeter, fordi der vil være luft mellem brændestykkerne, uanset hvor godt man stabler dem. For ikke at skabe forvirring, taler man for brænde ikke om kubikmeter, men om rummeter. I eksemplet er kævlen på den ene kubikmeter derfor blevet til måske 1 1/2 rummeter brænde. Teknisk set siger man, at brændestakken har et fastmassetal på 0,65 – fordi de to tredjedele af stakken er træ, mens den sidste tredjedel er luft.

Kasserummeter – Tørt brænde til salg i Vejle

Det siger sig selv, at jo tættere brændet er stablet, jo højere fastmassetal – og omvendt. Hvis man køber meget løst stablet brænde, får man altså mindre træ for pengene. Helt galt kan det være, hvis brændet slet ikke er stablet, men bare læsset hulter til bulter, f.eks. ned i en kasse. I sådanne tilfælde vil der altid være mere luft end træ, og fastmassetallet er under 0,5. (Nogle kalder sådan ustablet brænde for kasserummeter). Hvis man køber sit træ, er det billigste at købe træ direkte fra skoven i hele længder og i hele læs, og så selv skære og flække det op.

Brænde til salg | Gran brænde til salg | brænde til salg vejle | tørt brænde til salg